Concurrentiebeding

Is een concurrentiebeding altijd de oplossing voor werkgevers? Het brengt toch een hoop voordelen met zich mee? U zorgt ervoor dat uw werknemers niet zo snel meer weggaan bij uw bedrijf, want het is immers moeilijker om iets anders te vinden zonder het concurrentiebeding te overtreden.  Daarnaast zorgt u ervoor (en dat is natuurlijk het doel van een soortgelijk beding) dat uw bedrijf geen schade kan oplopen door de concurrerende partijen. Toch kleven er ook een hoop nadelen aan een concurrentiebeding. Wij leggen uit waarom.

Opnieuw een concurrentiebeding ongeldig bevonden

Helaas komt het maar al te vaak voor dat werknemers naar een kantonrechter stappen om hun concurrentiebeding nietig te laten verklaren. In veel gevallen wordt deze ook toegewezen. Het probleem met een concurrentiebeding is dat het nodig is om zeer specifiek te formuleren wat de reden is voor het contract en wat er verwacht wordt van uw werknemer. Als er ook maar een foutje of slechte motivatie in staat kan de kantonrechter er voor kiezen om het ongeldig te verklaren. Als werkgever is het belangrijk om de duur van de beperking, de regio waarin de beperking geldt en de eventuele sanctie bij overtreding duidelijk te formuleren. We raden u aan om hier een jurist voor in te schakelen. Zij weten precies in welke gevallen er twijfels getrokken kunnen worden bij een concurrentiebeding en hoe het juist wel kan.

Wegjagen van werknemers

Bij het sluiten van een concurrentiebeding is het juist uw bedoeling om de werknemer lang in dienst te houden. Het kan echter ook voorkomen dat een werknemer zich gevangen voelt als hij een contract moet ondertekenen. Het kan voor hem voelen alsof hij nooit meer weg mag, ook niet als er een betere salaris of functie om de hoek ligt. Een concurrentiebeding kan dus ook averechts keren en de werknemer stimuleren om ontslag te nemen en een andere baan bij de concurrent te zoeken. Pas hier dus heel erg mee op en leg goed uit aan de werknemer waarom het zo belangrijk is en probeer anders een beding te sluiten onder verzachtende omstandigheden. Het hoeft niet allemaal even streng.

Kiezen voor geheimhoudingsplicht

Is het vooral belangrijk dat bepaalde kennis en informatie binnen uw bedrijf blijft? U kunt dan ook kiezen voor de iets minder radicale optie: geheimhoudingsplicht. Zo verplicht u uw werknemers om niks te vertellen over jullie werkwijze of geheime methodes. Wel moet u begrijpen dat dit voor een werknemer nog gemakkelijker te omzeilen is als het concurrentiebeding. Het geeft wel meer blijk van vertrouwen aan uw werknemers.

Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste manier om uw bedrijf veilig te stellen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons team. Wij kunnen u helpen bij het vinden van een oplossing op maat voor uw situatie.